POROZUMĚNÍM VLASTNÍCH STÍNŮ K UZDRAVENÍ DUŠE

19.11.2022 | Kreativci, Kultura, Umění

POROZUMĚNÍM VLASTNÍCH STÍNŮ K UZDRAVENÍ DUŠE. JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH OSOBNOSTÍ SOUČASNÉHO ČESKÉHO STREET ARTU DAVID STRAUZZ VYSTAVUJE SVÁ DÍLA V KADAŇSKÉ GALERII. 

Pozvánka na výstavu

Kdysi jsem četla, že street art ztratil své kouzlo, když přestal být ilegální a dostal se do galerií. Podle mě je to naopak. Na půdě galerie se může vyloupnout ze skořápky městského smogu a jít naproti i těm divákům, kteří nerozeznají upatlanou fasádu od Banksyho. Tady si ho návštěvník, hladový po umění, teprve pořádně vychutná. V kadaňské Galerii Josefa Lieslera právě teď vystavuje jeden z nejvýznamnějších představitelů české streetartové scény David Strauzz. Narodil se v Kanadě českým emigrantům. Nějaký čas žil a tvořil v New Yorku a české kořeny ho zavedly zpátky do Prahy, kde v současné době působí. 

Portréty, které jsou na výstavě k vidění, vznikaly od roku 2020 jako reakce na koronavirovou pandemii. Znázorňují výrazy, psychickou a fyzickou vyčerpanost lidí v době, kdy nikdo nemohl nikam, kdy jsme byli odsouzeni k domácímu vězení a izolováni od našich nejbližších. Byli jsme nuceni, často nedobrovolně, ke konfrontaci se svými stinnými stránkami, k přehodnocování svých životů a ke hledání cest, jak být v životě pokud možno spokojenější a šťastnější. 

Vysoká citlivost umělce se propisuje do jeho koláží, dekoláží a asambláží. Kombinací různých technik a materiálů vytváří obraz městského života, který autor nazývá s odvoláním na psychiatra a psychoterapeuta Carla Gustava Junga „stínovým realismem“. Až přijetím vlastních stinných stránek totiž může člověk dojít k uzdravení. Vystavené malby a sochy tak nabízí divákům hned několik úhlů pohledu a jeho strukturovaná díla svádí k doteku, k pohlazení a k užšímu kontaktu. Zkuste zavřít oči a vnímat obrazy i sochy pouze hmatem. Otevře se vám další rozměr estetického prožitku.

Antracit a růže - detail

Při pohledu na díla Davida Strauzze je cítit zájem o člověka a lidskou existenci obecně. Inspirací mu byli v době pandemie vyčerpaní lidé, které potkával v metru, na ulici, a kteří už neměli sílu ani předstírat, že jsou v životě spokojeni. David svým dílem nabízí pomocnou ruku, vědomí, že na světě nejsme sami. Stačí se kolem sebe rozhlédnout a o své trápení se podělit. 

Motýl

Vystavená díla jsou také inspirována Božskou komedií, kde básník Dante Alighieri putoval peklem, očistcem a nakonec došel do ráje. Stejně tak David, na svých cestách labyrintem města, vnímal příběhy nešťastných lidí.

Puzzle – detail

Je to zážitek. Ostatně jako už několikátá výstava Galerie Josefa Lieslera, kterou kurátorka Lucie Filipová připravila. Tak se přijďte podívat, osahat a popřemýšlet o sobě, svém životě a v neposlední řadě o jednom výjimečném umění. David Strauzz si to prostě dělá po svém. A mi manera. Amen.

Volnost – detail

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *